WakaWaka

Zonnelampjes voor slachtoffers van rampen en vluchtelingen

Direct doneren

Projecten | WakaWaka

Zonnelampjes voor slachtoffers van rampen en vluchtelingen

In directe noodsituaties, zoals bij natuurrampen, is er een plotseling een gemis aan bijna alles. Acute problemen ontstaan door gebrek aan veilig drinkwater, medische verzorging, voedsel en een veilig onderdak. Wegen worden onbegaanbaar en voorzieningen vallen weg. Hulporganisaties schieten snel toe om de eerste nood te leningen.

We staan er niet zo snel bij stil, maar duisternis werkt nog eens extra verlammend voor de slachtoffers. Daarom heeft het Umojafonds al een aantal keren een bijdrage geleverd aan de WakaWaka foundation om zo snel mogelijk een zending WakaWaka zonnelampjes aan rampslachtoffers en vluchtelingen uit te delen.

De eerste acties waren in Nepal (grote aardbeving in 2015) en bij de tropische orkaan Metthew die in 2016 het straatarme Haïti trof. Ook toen Sint Maarten in 2017 door een verwoestende tropische orkaan werd getroffen is een actie op touw gezet. Op het eiland Lesbos zijn de WakaWaka lampjes uitgedeeld aan Syrische vluchtelingen.

Inmiddels hebben ook veel mensen in Nederland het gemak van de WakaWaka ontdekt. Handig bij het kamperen of bij een trekking. Er zijn verschillende varianten, waarbij je ook je smartphone, tablet of e-reader op kunt laden. Wie een WakaWaka koopt kan er tegelijkertijd een doneren voor mensen in nood.

De WakaWaka is oorspronkelijk ontwikkeld als alternatief voor olielampen of kaarsen, die in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden nog op grote schaal gebruikt worden en vaak brand veroorzaken. WakaWaka heeft een duidelijke missie die we van harte ondersteunen,