Uganda

Opleiding bijenteelt

Direct doneren

Projecten | Uganda

Opleiding bijenteelt

Het telen van bijen is een oeroude en universele vaardigheid die bijna overal ter wereld wordt bedreven. De bijenteelt is belangrijk in de voedselvoorziening. Bijen bevruchten planten, fruit en langbouwgewassen en ze produceren kostbare honing; een bron van voedingsenergie en inkomsten voor de bijenhouders. Traditionele imkers dragen hun kennis over aan nieuwe generaties. En ook al is het een oude traditie, er zijn weldegelijk innovaties die de bijenteelt kunnen stimuleren.

Nederlandse imkers helpen over grenzen heen met adviezen en opleidingen. Zo ondersteunt de Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda sinds 2015 de opleiding van lokale bijentelers, die in deze arme regio (veel mensen leven er van minder dan 1 dollar per dag) verenigd zijn in kleine coöperaties. Daarin speelt innovatie een rol. Lokale boeren/bijenhouders worden getraind in de overstap van de traditionele ‘boomstamkorf’ naar de moderne ‘Kenyan Top Bar Hive’ (KTB). De nieuwe bijenkorven geven niet alleen een veel beter resultaat in opbrengst (kilo’s), maar ook een veel betere kwaliteit. De honing is niet meer verontreinigd door as en ruikt niet meer naar rook. Deze honing brengt veel op; door een tekort is het een relatief duur product in Uganda.

Het is een stap in een richting die het best omschreven kan worden als: van ‘honing jager’ naar ‘bijen telen’. Dit proces vraagt naast opleidingen om investeringen in beschermende kleding en gereedschappen (imkeroveralls, handschoenen, laarzen, berokers, kastbeitels en luchtdichte emmers). Met zo’n set kunnen vier of vijf boeren/imkers aan de slag. In breder verenigingsverband wordt gezorgd voor stallingsruimte, handboeken, lesmateriaal, certificaten en meetapparatuur (zoals refractometers om het vochtgehalte van de honing vast te stellen).

Om deze investeringen mogelijk te maken heeft het Umojafonds € 5.000 bijgedragen aan de Stichting die deze steun organiseert en mogelijk maakt. Een kleinschalige aanpak met veel impact voor de lokale bevolking.

Kijk verder www.bijenteeltnoorduganda.nl