Tanzania

Feed Calculator voor Afrikaanse veehouders

Direct doneren

Projecten | Tanzania

Feed Calculator voor Afrikaanse veehouders

Het fonds heeft de ontwikkeling van een Feed Calculator voor Afrikaanse veehouders mogelijk gemaakt. De Feed Calculator is een app waarmee bijvoorbeeld kippenhouders het voer voor hun kippen kunnen optimaliseren. De app kiest uit de op de lokale markt beschikbare voedingsstoffen (zoals granen en restproducten) de optimale samenstelling. Hierbij wordt zowel naar prijs als naar samenstelling van verschillende ingrediënten gekeken. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren, omdat commerciële diervoeders een flinke winstmarge hebben.

De ontwikkeling van de app is een initiatief van Single Spark (www.singlespark.nl) Dit jonge bedrijf is gespecialiseerd in het maken van tools voor ondernemers in Afrikaanse landen. Dit kunnen bijvoorbeeld starter kits zijn met informatie voor startende ondernemers of ondernemers die naar nieuwe activiteiten op zoek zijn. De ontwikkeling van kleine ondernemingen is essentieel voor het creëren van werkgelegenheid en inkomsten. De producten van Single Spark ondersteunen kleine ondernemers met innovaties, die ze toegang geeft tot belangrijke informatie. Single Spark werkt samen met lokale en internationale NGO’s.

De eerste Feed Calculator is in gericht op kippenhouders. In Tanzania is in 2016 een succesvolle pilot gehouden onder lokale boeren die gemiddeld zo’n 200 kippen opfokten. De kippen die opgekweekt werken met behulp van de Feed app deden het aanzienlijk beter dan de kippen die normaal commercieel voer kregen. Niet alleen groeiden ze 15% beter, maar lagen de kosten van het voer 31% lager.

Er wordt nu gewerkt aan app versies voor viskweek en koeien. Organisaties als Oxfam (Novib) en Solodaridad hebben warme belangstelling getoond voor de app en willen er in hun projecten mee gaan werken. Volgens Single Spark heeft de bijdrage van het Umojafonds (bij elkaar € 20.000) echt als een vliegwiel gewerkt.

Meer info: www.singlespark.nl