Schone stranden en betrokken leerlingen op Zanzibar

Schone stranden en betrokken leerlingen op Zanzibar

Direct doneren

Projecten | Schone stranden en betrokken leerlingen op Zanzibar

Schone stranden en betrokken leerlingen op Zanzibar

November 2023
De Nederlandse stichting The Living Ocean is één van de zes organisaties die eerder dit jaar een bijdrage kreeg uit het Umojafonds (€ 5.000). Deze nog jonge organisatie richt zich met op het behoud en beschermen van marine ecosystemen. Dat klinkt heel groots en ambitieus, maar het wordt heel praktisch en lokaal aangepakt. In dit geval gaat het over delen van de kust en de stranden van het tropische eiland Zanzibar, vlak voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan.

Ook daar raken de zee en de kustwateren steeds meer vervuild, vooral met plastics. Dat raakt niet alleen het zeeleven, maar ook de economie van de kustbewoners zelf, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van strandtoerisme en visserij. Vervuiling van zee raakt ze dus ook direct in hun bestaan.

Lokale organisaties (waaronder ‘Under the Wave’) hebben samen met The Living Ocean een educatief programma ontwikkeld voor leerlingen en studenten van scholen in de kustzone. Ze leren daarbij niet alleen over het leven in de zee, het belang van schone stranden en duurzame visserij, maar dragen ook zelf bij aan het opruimen van afval op de stranden. Daarvoor worden onder meer massale schoonmaakacties georganiseerd.

In oktober (2023) mochten 85 leerlingen van twee scholen voor hun inzet een certificaat en een T-shirt in ontvangst nemen. Ze mogen zich nu ‘Marine Ambassador’ noemen. Ze hebben met succes en veel enthousiasme het programma van de Living Ocean doorlopen en zijn zich heel bewust van het belang van schone stranden; “Onze stranden zijn de brug tussen onze wereld en de oceaan”.

Meer info: The Living Ocean – Save the oceans