Kenia

Ondersteuning jonge Keniaanse podiumkunstenaars

Direct doneren

Projecten | Kenia

Sawasawa

Ondersteuning jonge Keniaanse podiumkunstenaars

Het Sarakasi Trust in Kenia combineert cultuur en kunst aan ontwikkeling. Een visie die Bløf als band enorm aanspreekt. De eerste reis voor het Umoja project bracht ons in 2003 in Kenia. We hebben toen onder meer kennis gemaakt Harry Kimani die ons ‘Omarm’ als ‘Nishike’ in het Swahili vertaalde en vertolkte. Voor het Umoja-album is met Harry ‘Binnenstebuiten’ (Yele) opgenomen.

Via Harry kwamen we in contact met de Sarakasi Trust, die in samenwerking met mensen uit de Nederlandse muziekindustrie het Fair Trade Music Label ondersteunde, met als doel om muziekrechten- en opbrengsten voor artiesten eerlijker te verdelen.

Sarakasi ondersteunt de ontwikkeling van jonge Keniaanse podiumkunstenaars en is een belangrijke motor achter podiumkunsten in Kenia. Het is een ondernemende culturele organisatie die breed actief is met het organiseren van leerprogramma’s en wokshops op het gebied van zang, dans en acrobatiek. Een belangrijke doelgroep voor de Sarakasi vormen kinderen, jongeren en jongvolwassenen uit de sloppenwijken van Nairobi. Via Sarakasi kunnen ze zich vormen tot professionele artiesten. Sarakasi is internationaal actief met een internationaal uitwisselingsprogramma.

Sawa Sawa Festival
SawasawaEén van de hoogtepunten van de organisatie is de organisatie van het jaarlijkse Sawa Sawa festival in Nairobi. We zien dit als een soort zusterfestival voor Concert at Sea. In 2012 hebben Concert at Sea het Umojafonds € 5.000 bijgedragen aan de organisatie van het Sawa Sawa festival. Onze inzet is de samenwerking tussen de beide festivals verder uit te breiden. Concert at Sea wil de kennis en ervaring van de organisatie van een professioneel en groot opgezet festival graag delen.

We willen Sarakasi graag verder ondersteunen bij hun belangrijke werk. Cultuur en kunst zijn belangrijk voor ontwikkeling van een land. Kansarme kinderen en jongeren krijgen via Sarakasi een kans op een opleiding en een carrière als artiest. Podiumkunsten brengt mensen ook bij elkaar en creëert saamhorigheid. Dit is voor ons gevoel precies wat het begrip ‘Umoja’) betekent.
Sawasawa

Hoe de samenwerking tussen Bløf, Concert at Sea en de Sarakasi Trust zich verder zal ontwikkelen is voor een deel nog een open vraag. Sarakai heeft een professionele organisatie opgezet en een formele NGO (erkende maatschappelijke organisatie) gekregen. Om zich verder te kunnen ontwikkelen is een strategisch plan en een business plan opgesteld. Het Umojafonds wil samen met andere donoren dit proces graag verder ondersteunen.

Kijk vooral eens op de site van Sarakasi: www.sarakasi.org