Ghana

Zonne-energie geeft impuls aan multifunctioneel centrum in Chera

Direct doneren

Projecten | Ghana

Zonne-energie geeft impuls aan multifunctioneel centrum in Chera

Het dorpje Chera in het warme droge Noorden van Chana zul je niet een-twee-drie vinden met Google Maps. Wel het nabijgelegen stadje Walewale. In Chera is een lokaal centrum met een school (voor 300 kinderen), een kliniekje, een guesthouse en een ecologisch landbouwproject. Allemaal heel belangrijke voorzieningen voor de lokale bevolking. Het is voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door de inzet van de Stichting Onyame die hier actief is. Met steun van Nederlanders en Ghanezen.

Eigenlijk is de aanpak van de stichting breed en richt zich op veel aspecten van de lokale ontwikkeling. De inzet is om het levenspeil van de lokale bevolking te verbeteren en perspectief te bieden aan jongeren, zodat ze niet wegtrekken uit de streek. Eén van de bottlenecks in het centrum is de elektriciteitsvoorziening. Op de kliniek lagen weliswaar twee zonnepaneeltjes, maar dat was bij lange na niet voldoende voor bijvoorbeeld een koelkast om medicijnen te bewaren.

Op de basisschool (met acht lokalen) heeft de computer al zijn intrede wel gedaan. Dat wil zeggen; er word een toetsenbord op het schoolbord getekend. Om te laten zien hoe dat er uit ziet. De DVD’s van het leerprogramma van ‘distance learning’ kunnen alleen draaien op stroom van een kleine meegeleverde aggregaat. Geld voor brandstof was er eigenlijk niet.

Met een nieuw systeem van 13 zonnepanelen en energieopslag in batterijen kan werkelijk een booste gegeven worden aan hele centrum; alle onderdelen kunnen ervan profiteren. Op school kunnen de DVD’s gedraaid en lesgegeven worden met den echte computer. De aansluiting op internet, opladen van telefoons; het wordt allemaal mogelijk. Licht en stromend water (opgepompt met zonnestroom) in het guesthouse maakt het verblijf van gasten en medewerkers een stuk aangenamer.

Het Umojafonds ondersteunt de aanschaf van het zonne-energiesysteem met € 5.000. De realisering kan in 2019 plaatsvinden.

Meer info: https://onyame.nl/