Costa Rica en Nicaragua

Duurzame Bamboe: initiatief van Nederlandse bosbouwers

Direct doneren

Projecten | Costa Rica en Nicaragua

Duurzame Bamboe: initiatief van Nederlandse bosbouwers

Bamboe is een prachtige natuurlijke grondstof om bouwmaterialen, meubels en gebruiksvoorwerpen van te maken. Het snelgroeiende bamboe kan in veel gevallen een mooi alternatief vormen voor houtsoorten uit niet duurzaam beheerde bossen. En bamboe is in landen als voorhanden. Er is nu nauwelijks een toepassing voor. Er zijn wereldwijd verschillende organisaties die bamboeproducten maken en verkopen op de Nederlandse markt. Meestal gaat het hier om Bamboe uit China.

Het Umojafonds steunt een initiatief van Nederlandse bosbouwers met jarenlange ervaring in Midden Amerika. Ze werken samen met lokale deskundigen en overheden. De inzet van het project is tweeledig; het ontwikkelen van een verduurzamingsproces waardoor bamboe veel beter bestand is weersinvloeden en het maken van bamboeproducten voor de inheemse en Nederlandse markt.

Met name het verduurzamingsproces in innovatief voor deze toepassing. Ook de verlijmingen van de gelamineerde delen wordt volledig duurzaam ingestoken. Het eindproduct moet zich van andere bamboeproducten duidelijk onderscheiden in duurzaamheid.

Het Umojafonds heeft een bijdrage gegeven om verduurzamingsproces verder te ontwikkelen en om een werkplaats op te zetten in Nicaragua. De werkplaats moet op termijn werk bieden aan tientallen Nicaraguanen. Op dit moment wordt het voorbereidende werk vanuit Costa Rica verricht. Als eerste tastbare resultaat zullen tafelbladen gemaakt worden voor de Nederlandse markt.

Meer informatie op www.duurzamebamboe.nl