Projecten | Biologische koffie uit West Papoea
Biologische koffie uit West Papua
Het Umojafonds werd begin dit jaar benaderd door de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) met het verzoek om een biologisch koffieproject te ondersteunen in het Afrak-gebergte in West Papoea. In deze regio wordt al op heel kleine schaal koffie verbouwd. SDSP liet deze koffie testen bij een Nederlandse koffiebrander en wat blijkt: het is uitstekende koffie, ‘excellent’ zelfs.
Dat was de aanleiding om een project op te zetten om op grotere schaal biologische koffie te gaan telen in een gebied, waar arme boeren nog nauwelijks inkomsten uit de markt halen.
Vanuit SDSP is een internationaal team van zes deskundigen samengesteld om nader onderzoek te doen en pilot project op te zetten om de mogelijkheden van biologische koffieteelt nader te onderzoeken. Voor de financiering van dit pilot project werd in januari een verzoek ingediend bij ons fonds.
Het fonds besloot dit project niet alleen financieel te ondersteunen. Meteen lag de vraag al op tafel: ‘kunnen we nu al koffie uit dit gebied in Nederland laten branden en bij Concert at Sea schenken voor onze gasten?’. Dat bleek nog een brug te ver; zoveel koffie was er gewoon nog niet beschikbaar. Wat wel mogelijk was om een kleine batch koffie (drie balen van 60 kg) in Nederland te branden en te verpakken. Het resultaat is nu dat de eerste speciaal verpakte Umojakoffie beschikbaar is, gebrand door Bean Brothers in Eindhoven. Bløf gaat zijn muzikale gasten – de optredende artiesten- op Concert at Sea hiermee verrassen. Is dit het begin van iets moois?
Wie meer wil weten over dit koffieproject kan het best op de site van de SDSP kijken.
In het kort: het doel van het pilot project is om aan te tonen dat de koffieteelt in dit gebied een aantrekkelijke optie is voor lokale boeren en investeerders. Er worden hierbij geen koffieplantages aangelegd, maar de teelt wordt geïntegreerd in een mixed agroforestry systeem dat voortbouwt op de landbouwmethoden die de boeren in het gebied nu al toepassen. Het projectteam gaat de boeren ondersteunen met hoogwaardig plantmateriaal, trainingen en toegang tot de internationale koffiemarkt. De eerste stap is daarvoor nu al gezet.