Rwanda

Biogasinstallatie voor King David Academy

Direct doneren

Projecten | Rwanda

King David Academy

Biogasinstallatie voor King David Academy

In veel Afrikaanse landen is brandhout nog steeds de belangrijkste energiebron. In Rwanda is ruim 80% van het energiegebruik afkomstig van hout en meer dan 85% van de mensen kookt er op hout. Voor een dichtbevolkt land als Rwanda betekent dat, dat veel bomen gekapt worden en dat de bossen in snel tempo aan het verdwijnen zijn. Naar schatting is sinds 1960 60% van het Rwandese oerwoud verdwenen. En de afname van het bosoppervlak gaat nog steeds door met een tempo van 1 a 2% per jaar.

Biogas is een aantrekkelijk alternatief voor brandhout als energiebron. Door het opwekken van biogas uit menselijke en dierlijke poep, ontstaat schone energie die het houtverbruik vermindert en de bossen in stand houdt. Naast goed voor het milieu en de natuur, is koken op biogas ook financieel aantrekkelijk. Door de schaarste wordt hout in Rwanda namelijk steeds duurder. De King David Academy gebruikt voor het koken van eten voor de leerlingen ongeveer 160 m3 brandhout per maand en dat kost momenteel zo’n 2000 euro, een enorme uitgave voor de school.

Rwanda Gorilla

Scholengemeenschap Pantarijn uit Wageningen en de Stichting Rwanda Solidair hebben het initiatief genomen om de King David te helpen met het aanleggen van een biogasinstallatie door minstens 30.000 euro op te halen met diverse acties. De installatie wordt in 2015 in gebruik genomen. Hiermee ondersteunen ze de King David Academy en dragen we een steentje bij aan het redden van de oerwouden van Rwanda.

De King David Academy in Kigali

De King David Academy in Kigali, Rwanda, is in 1999 opgericht als een middelbare school voor genocideweeskinderen. De school heeft ruim 1000 leerlingen. Iedereen is intern, de leerlingen eten en slapen op school. Het niveau van de school is relatief hoog; de kinderen werken hard, discipline staat hoog in het vaandel. King David is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de best presterende scholen van Rwanda.

De scholenband van Pantarijn met de King David Academy

Scholengemeenschap Pantarijn heeft een band met King David opgebouwd omdat er in de periode 2007-2009 telkens een groep Pantarijn-leerlingen naar Kigali is gegaan om daar samen met Rwandese leeftijdsgenoten een aantal projecten op King David uit te voeren. Hierbij is o.a. een schoolbibliotheek, een computerlokaal, muurschilderingen en een theatervoorstelling gemaakt. Veel leerkrachten, ouders en (ex-)leerlingen zijn donateur van het King David Schoolfonds, waarmee het schoolgeld van ruim 40 arme kinderen wordt betaald. Dankzij de band met Pantarijn is King David een fijnere en betere school geworden en hebben tientallen arme kinderen hun middelbare school diploma gehaald.
Het Umojafonds van Bløf heeft € 8.750 bijgedragen voor de realisering van een grote biogasinstallatie voor de King David Academy.