Plastic afvalrecycling biedt jongeren werk en inkomen in Oeganda
7 mei 2025Eco Brixs zet zoveel mogelijk plastic afval om in duurzame producten. Op deze manier gaat de Oegandese onderneming milieuvervuiling tegen en krijgen jongeren toegang tot de arbeidsmarkt.
Wat is het probleem?
Oeganda kent, zoals veel Afrikaanse landen, nauwelijks afvalscheiding. Plastic afval komt overal terecht en wordt meestal illegaal verbrand. De verbrandingsgassen vervuilen de atmosfeer met kankerverwekkende toxines en stilstaand water in plastic afval biedt een perfecte broedplaats voor muskieten. Zestig procent van de loslopende koeien in Oeganda gaat dood omdat ze (te veel) plastic hebben opgegeten.
Een andere grote uitdaging waar Oeganda is de toegang van jongeren tot de arbeidsmarkt. Velen van hen hebben slechts (gedeeltelijk) de middelbare school doorlopen. Mbo- of hbo-opleidingen bestaan vrijwel niet. Daardoor is het perspectief op betaald werk voor jongeren in Oeganda niet erg hoopvol.
De oplossing van Eco Brixs
De initiatiefnemers van Eco Brixs begonnen in 2017 plastic te verzamelen en ontstond een eenvoudige plastic inzamelingsfaciliteit, het ‘Masaka Recycling Initiative’. Met meer plastic dan ze aankonden, gingen ze op zoek naar effectievere manieren om plastic effectief te recyclen. Na 6 maanden onderzoek en kloppen op talloze deuren, ontwikkelden ze een innovatieve kunststof-zand-composiet-bestrating dat beter, lichter en duurzamer is dan beton. Inmiddels is Masaka Recycling Initiative uitgegroeid tot ‘Eco Brixs’, één van de grootste recyclingfaciliteiten buiten Kampala.
Bewustwording in Eco Clubs
Bewustwording en voorlichting zijn belangrijke pijlers van het werk van Eco Brixs. Op scholen leren leerlingen in Eco Clubs over het gevaar van plastic in het milieu en krijgen ze tips over hoe ze thuis het plasticgebruik kunnen verminderen. Dankzij contacten met het ministerie van Onderwijs zijn de Eco Clubs een nationale beweging aan het worden in heel Oeganda.
Impact
Dit project werkt op een paar fronten tegelijkertijd. Eco Brixs wil waarde toekennen aan plastic door het afval te verzamelen, te verwerken en nieuwe producten te produceren. Daarnaast kan Eco Brixs voor elke 1000 kg plastic afval 84 euro uitbetalen aan gemeenschapsleden. Dit is voor hen een waardevolle aanvulling omdat het gemiddelde huishoudinkomen in Masaka rond de 36 euro per maand ligt. De Eco Brixs- aanpak creëert dus een win-winsituatie. Het komt het milieu en de (jeugd)werkgelegenheid ten goede.
Toekomstplannen
Na de bouw van de eerste fabriek in Masaka wordt gekeken naar opschaling van de plastic verwerking in andere Oegandese steden. Elke fabriek heeft de capaciteit om 20 ton plastic per maand te verwerken.
Bij toekomstige opschaling van Eco Brixs naar het stadje Arua in het noordwesten, is het de bedoeling dat werkloze jongeren uit de vluchtelingenkampen toegang krijgen tot betaald werk. Dit versterkt de strategie van Tearfund om over de grenzen (van Oeganda, DRC en Zuid-Soedan) heen te werken aan vredesopbouw samen met lokale kerken.
Eco Brixs wil na enkele jaren van investeringen (onder andere in een aantal plastic verwerkende machines) als gezond financieel bedrijf functioneren waar tientallen mensen maandelijks een salaris verdienen en waar eerlijke winstmarges worden gemaakt zodat het bedrijf kan blijven innoveren en uitbreiden in de toekomst.