Nieuw duurzaam watersysteem biedt oplossing voor Nepalese Bloom School

5 november 2018

Ruim 150 leerlingen op de campus van de van de Bloom School in Nepal zijn sinds kort het hele jaar verzekerd van voldoende en schoon water. Dankzij een nieuw watersysteem, waarbij opvang van regenwater en hergebruik van gezuiverd douchewater centraal staan. Een mooie en duurzame oplossing, die met steun van het Umojafonds mede mogelijk is gemaakt.

De Bloom School, een middelbare school op fietsafstand van het historische centrum van Patan, heeft een roerige periode doorgemaakt. De oude schoolgebouwen zijn bij de aardbeving van 2015 of volledig ingestort of zwaar beschadigd. De enige optie was wederopbouw met semi permanente gebouwen op een nieuwe locatie. Voor het zover was werd eerst een soort tentenkamp opgezet als tijdelijke oplossing. Begin dit jaar zijn de nieuwe gebouwen in gebruik genomen en dat was op zich al een hele tour geweest, waarbij veel hulp nodig was.

Waterproject Bloom school 9 620

Op de nieuw beschikbare locatie (zie Google Maps) is aansluiting op een bestaand en min of meer betrouwbaar waterleidingsysteem eigenlijk geen haalbare optie. In de droge seizoenen vallen de waterbronnen al snel droog. Hoe kom je dan aan 32.000 liter water die wekelijks nodig is voor een school waar leerlingen en personeel op een campus bijna het hele jaar door leven en werken? Door zelf zo veel mogelijk regenwater te verzamelen en gebruikt water te zuiveren en te hergebruiken. Aangedreven op zonne-energie.

Dit systeem is nu, naar Nepalese maatsteven, vlot gerealiseerd. Mede dankzij de inzet van lokale bedrijven en Nederlands-Nepalese samenwerking ‘One to Watch’. One to Watch is onze nieuwe samenwerkingspartner in Nepal. One to Watch is een Nederlands initiatief van social impact investeerders die zich richten op het ondersteunen van kleine en middelgrote bedrijven in Nepal. Traditionele hulp richt zich vaak op de allerarmsten of op de overheid. In Nepal, dat ook nog kampt met de naweeën van een aardbeving en gevoelig is voor klimaatverandering, kunnen bedrijven het verschil maken met bijvoorbeeld de installatie van drinkwater- en zonne-energiesystemen. De eerste steun van het Umojafonds gaat naar een watersysteem voor deze middelbare school. Nieuwe projecten voor zonne-energie worden nu bekeken. Wordt vervolgd.