Actueel

14 oktober 2019

Kunst voor Umojafonds

Van 12 oktober t/m 14 december 2019 exposeert Frank van der Meijden in de ZB in Middelburg. Ter afsluiting worden op 9 december enkele van Frank’s bijzondere werken verkocht tijdens een ‘vendutie’. Van de opbrengst gaat een deel naar het Umojafonds. Een mooi gebaar van de oud-manager van Bløf

Frank van der Meijden maakt sinds tien jaar eigentijdse beeldverhalen over het leven, onrecht, onze samenleving, politiek en religie. De attributen uit zijn objecten komen overal vandaan, vooral van rommelmarkten, tweedehands- en kringloopwinkeltjes: barbies en heiligenbeelden, action men en beeldjes van porselein, kunstbloemen en sieraden. Een (be)vreemde mix van spullen. Deze elementen worden door Frank bewerkt en gecombineerd met verf, lijm, dingen uit de natuur, stoffen, touw tot originele en gelaagde kunstwerken. Zijn werk wordt inmiddels wereldwijd geëxposeerd.

Frank: “Na ± 40 jaar in het Nederlandse popcircuit gewerkt te hebben, besloot ik iets heel anders te gaan doen. Ik kon me niet meer verenigen met de veranderende stijl en inhoud van de muziek. Ik wilde verhalen vertellen over het leven, de verborgen dingen, tenminste zoals ik dat zie. Maar meestal met humor en vaak surrealistisch, want ik wil geen doemdenker zijn. Soms maak ik objecten alleen omdat ik het leuk vind om ze te maken; maar vaak ook wil ik er wat mee zeggen, mijn kritiek op de samenleving spuien. Veel zaken hebben een betekenis, maar je moet de symbolen vaak zelf maar zoeken. En een beetje humor en zelfspot kunnen beslist geen kwaad.”

Activiteiten

Nazomergast

Na een bijzondere opening, waaraan veel vrienden van Franks meewerkten, op 12 oktober is Frank ook ‘Nazomertgast’ in de ZB. Op 30 oktober is er in het Auditorium een avondvullend programma met Frank, gelardeerd met zelfgekozen fragmenten en muziek naar aanleiding waarvan hij in gesprek gaat met Dione de Graaff en Peter Slager over zijn muzikale en zijn artistieke leven.

Umoja benefietdiner: een culinaire & kunstzinnige beleving

Exclusief dineren tussen kunst en literatuur… Dat kan op maandagavond 9 december in de ZB! Ter afsluiting van de expositie van kunstenaar Frank van der Meijden organiseert de ZB een speciaal Umoja benefietdiner voor €125,- per persoon. Niemand minder dan Edwin Vinke van De Kromme Watergang verzorgt deze avond een Fruits de Mer menu, inclusief aperitief en wijnarrangement. Ook zijn er muzikale optredens van special guests. Een deel van de geëxposeerde kunstwerken wordt deze avond geveild onder leiding van de bekende veilingmeester Joost van Damme. De opbrengst gaat voor een deel naar het Umoja Klimaat- en Ontwikkelingsfonds van BLØF dat kleinschalige duurzame energie- en waterprojecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika ondersteunt.

Meer informatie: https://www.dezb.nl/wat-we-doen/la-parata-bizarra.html