Donaties aan groene projecten en een school

8 juli 2024

Het Umoja Fonds heeft in  januari 2024 ruim € 21.000 gedoneerd aan vijf organisaties.  Alle organisaties zijn in Nederland gevestigde stichtingen, die werken met enthousiaste en gedreven vrijwilligers.

De donaties van het Umoja Fonds gaan meestal naar kleine organisaties, die een persoonlijke band hebben met projectorganisaties in de landen waar ze actief zijn.  De projecten zijn relatief kleinschalig met een bescheiden begroting. Daarbij kan de bijdrage van het fonds net het verschil maken.

Dit keer liggen de projecten verspreid over de wereld: Indonesië, India, Marokko, Malawi en Peru. De organisaties die een donatie ontvangen zijn Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat, Stichting Isai Maiyam Zuid India, Stichting Riforest Marokko, Stichting Tree of Life, Stichting Campesina Forestal.

Vier van de vijf projecten hebben een duidelijk groen karakter. Hierbij gaat het om het aanleggen van voedselbossen, het aanplanten van bomen om erosie tegen te gaan en de aanleg van moestuinen. Het project in India vormt hierop een uitzondering. Dit draait om een school waar leerlingen uit arme gezinnen les krijgen in klassieke muziek, zang en dans.

“Met muziek, zang, dans en (illustratieve) kunst helpen wij onze kinderen weer plezier in hun leven te geven en hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Creatief bezig zijn helpt de kinderen om zichzelf beter te kunnen uiten en de eensgezindheid te bevorderen. Muziek en dans vormen een fijne manier om positieve energie te krijgen en problemen of nare herinneringen even te vergeten.”

De school gaat de donatie besteden aan muziekinstrumenten en nieuwe danskleding, waarin de leerlingen optredens verzorgen. Bijzonder is dat deze bijdrage van het fonds mogelijk is gemaakt door donaties van vrienden van Bas, als cadeau voor zijn vijftigste verjaardag.