Broodje Zonne-energie

14 maart 2016

Broodje zonne-energie? In Sierra Leone kan het. Met een gift van € 5.000 voor de aanschaf extra zonnepanelen bakken de ‘Barefoot Women’ in Konta Line (ongeveer 50 km van de hoofdstad Freetown) nu dagelijks verschillende soorten broodjes in hun ‘solar bakkery’.

De ‘Barefoot Woman’ vormen een baken van veerkracht in het straatarme en door ebola geteisterde land. De kleine organisatie toont daadkracht en zorgt er voor dat de groep vrouwen en hun omgeving economisch zelfstandig kunnen opereren. De organisatie leidde in 2007 al een groep vrouwen op tot ‘Solar Engeneers’. Inmiddels zijn er al meer dan 2000 solar units in de omgeving geplaatst die onafhankelijk van het elektriciteitsnet gratis zonne-energie leveren.

Ook de eigen bakkerij annex restaurant draait op zonne-energie. Met de extra zonnepanelen wordt de capaciteit verder uitgebreid. Al eerder doneerde het Umojafonds € 5.000 voor het opknappen en verschepen van 150 OV-fietsen. Die fietsen worden nu onder meer ingezet om het brood uit de bakkerij in de omgeving te bezorgen.

Het project wordt begeleid door PUM. PUM (www.pum.nl) werkt met Nederlandse adviseurs en experts die als vrijwilliger korte of langere tijd organisaties in ontwikkelingslanden begeleiden. Op dit moment (maart 2016) is Jan Koeman, in het dagelijks levens coördinator van de ‘Zeeuwse Vlegel’ voor de vierde maal in Sierra Leone om de Barefoot Woman te ondersteunen.

Een volgende stap in de ontwikkeling van de streek is het opzetten van vakonderwijs. Afgelopen maanden is een naaiatelier als nieuw pronkstuk aan de activiteiten van de Barfoot Woman toegevoegd. Kansarme vrouwen en meisjes kunnen hier een training krijgen.

Kijk ook op de Facebook-pagina van de Barefoot Women.